Atypus affinis - sklípkánek hnědý

20. 7. 2009 vytvořil Ondřej Machač

Atypus affinis Eichwald, 1830 - sklípkánek hnědý

Čeleď: Atypidae - sklípkánkovití

Status: nehojný druh

 

Popis: Délka těla 8-12 mm (hlh. 4-4,5 mm). Celé tělo je zbarveno světle hnědě, mohutné ortognátní chelicery jsou zbarveny tmavěji. Hlavohruď je široká, zadeček oválný s drobnými chloupky dodávající sametový vzhled. Snovací bradavky mají tři články. Nohy jsou krátké, přizpůsobené pohybu v lapací trubici.

 

Možná záměna: Záměna možná s dalšími druhy našich sklípkánků. Sklípkánek pontický (Atypus muralis) má snovací bradavky ze čtyř článků, žije na vysluněných stepních svazích. Sklípkánek černý (Atypus piceus) je zbarven šedě  až černě, políčko na vnější straně paratibie (holeni) je pigmentované. Tento druh žije zejména na osluněných okrajích lesů.

 

Rozšíření: Evropa, Malá Asie až po Afgánistán.

 

V ČR nehojný až vzácný druh, jen lokálně hojnější např. Křivoklátsko, Hranický kras, Moravský kras ad.

 

Biologie a ekologie: Sklípkánek hnědý obývá lesostepi, rozvolněné borové a dubové lesy na svazích a vřesoviště. Jako všichni naši sklípkánci si staví lapací trubice ve kterých žije. Tyto trubice jsou narozdíl od ostatních sklípkánků většinou pod kameny, větvemi nebo pod listím a tak je těžké sklípkánka hnědého objevit. I tak je našim nejhojnějším sklípkánkem. Samci vyhledávají nory samic na podzim, v září a říjnu. K páření dochází v noře, kde poté samice pečuje o kokon.

 

atypus_affinis1 atypus_affinis2 atypus_affinis3
atypus_affinis4 atypus_affinis5 atypus_affinis_biotop6

 

Literatura:


Buchar J. & Růžička V. (2002): Catalogue of spiders of the Czech Republic. Peres, Praha.

 

Kůrka A., Řezáč M., Macek R. & Dolanský J. (2015): Pavouci České republiky. Academia Praha.

 

Řezáč M. (2009): Rozšíření a ochrana sklípkánků (Araneae: Atypus spp.) v České republice. Příroda Praha 28.