Evarcha falcata - skákavka obecná

24. 7. 2017 vytvořil Ondřej Machač

Evarcha falcata (Clerck, 1757) – skákavka obecná

Čeleď: Salticidae – skákavkovití

Status: běžný druh

 

Popis: Délka těla 6–8 mm (hlh. 2,5–3,5 mm). Hlavohruď je tmavě hnědá s dvěma širokými světlými páskami po stranách, u samice se světlým nevýrazným proužkem za zadníma očima. Zadeček je oválný, u samců mírně zploštělý. Zbarvení zadečku je variabilní, u samic obvykle světle hnědé s tmavými skvrnami, u samců tmavohnědé s kontrastní světlou kresbou. Nohy jsou hnědé s tmavšími skvrnami.

 

Možná záměna: Záměna je možná zvláště u samic s dalšími druhy rodu Evarcha. Velmi podobné jsou samice skákavky černé (E. arcuata), které mají i podobnou kresbu. Samce však odlišíme snadno podle černého zbarvení a výrazných bílých proužků kolem předních očí. Skákavka černá obývá spíše vlhčí biotopy. Spolehlivé určení samic je podle kopulačních orgánů. Skákavka člunková (E. laetabunda) je menší, světlejší a obývá stepní biotopy a vzácně rašeliniště.

 

Rozšíření: Holearktický druh – téměř celá Evropa, Střední Asie, Sibiř a Severní Amerika.

 

V ČR hojný druh po celém území od nížin do hor, nejvíce ve středních polohách.

 

Biologie a ekologie: Skákavka obecná obývá různé lesní i nelesní biotopy - okraje lesů, paseky, podrost různých typů lesů, lesostepi, ale i rašeliniště a louky. Žije na zemi, bylinné a keřové vegetaci, ve vyšších polohách s oblibou v borůvčí. Při páření samec vyskočí samici na zadeček a až poté se s ní spáří. Samice zapřádá bělavý kokon v pavučinovém vaku do zkrouceného listu, suchého květenství nebo do stařiny. S dospělci se setkáme od června do konce září.

 

 

Literatura:


Buchar J. & Růžička V. (2002): Catalogue of spiders of Czech Republic. Peres, Praha.

 

Kůrka A., Řezáč M., Macek R. & Dolanský J. (2015): Pavouci České republiky. Academia Praha.