Pardosa pullata - slíďák menší

1. 6. 2014 vytvořil Ondřej Machač

Pardosa pullata (Clerck, 1757) – slíďák menší

Čeleď: Lycosidae – slíďákovití

Status: běžný druh

 

Popis: Malý druh slíďáka o délce těla 4-6 mm (hlh. 1,5-2,5 mm). Hlavohruď je tmavě hnědá se světlým středovým proužkem a světlými okraji. U starších jedinců se tyto zbarvení, vlivem vypadávání chloupků ztrácí. Zadeček je tmavě hnědý, skvrnitý, bez výrazné kresby. Nohy jsou tmavě hnědé. Patří mezi naše nejmenší slíďáky.

 

Možná záměna: Záměna je možná s některými dalšími druhy rodu Pardosa. Pro tento druh je typická drobná velikost. Charakteristické znaky jsou na kopulačních orgánech.

 

Rozšíření: Evropa a západní část Asie.

 

V ČR hojný druh po celém území, od nížin do hor.

 

Biologie a ekologie: Tento slíďák je typický obyvatel různých otevřených biotopů, jako jsou louky, pastviny, okraje rašelinišť, ale najdeme ho i na polích. S dospělci se setkáme od dubna do září. Od května nosí samice šedavé kokony připředené ke snovacím bradavkám.

 

 

Literatura:


Buchar J. & Růžička V. (2002): Catalogue of spiders of Czech Republic. Peres, Praha.

 

Kůrka A., Řezáč M., Macek R. & Dolanský J. (2015): Pavouci České republiky. Academia Praha.