Ostearius melanopygius - pavučenka novozélandská

18. 12. 2016 vytvořil Ondřej Machač

Ostearius melanopygius (O. P.-Cambridge, 1879) – pavučenka novozélandská

Čeleď: Linyphiidae – plachetnatkovití

Status: nepůvodní druh

 

Popis: Drobný, ale nápadný pavouk o délce těla 2–2,5 mm (hlh. 0,8–1 mm). Hlavohruď je tmavě hnědá až černá, stejně jako makadla. Zadeček je nápadně červený až oranžový s tmavou skvrnou v okolí snovacích bradavek. Nohy jsou žlutohnědé. Obě pohlaví mají stejné zbarvení. Díky svému zbarvení se jedná o nezaměnitelný druh.

 

Rozšíření: Kosmopolitní druh – původem z Nového Zélandu, dnes rozšířen téměř po celém světě. V Evropě se začala šířit od začátku 20. století, kdy byla zavlečena do Anglie, následně se rozšiřovala ze západu směrem na východ o cca 30 km ročně, dnes známá z téměř celé Evropy mimo východní část.

 

V ČR roztroušeně po celém území, zejména v nižších polohách a ve městech. Poprvé zaznamenána v roce 1974 z okolí Prahy.


Biologie a ekologie: Tato pavučenka obývá zejména kulturní krajinu a druhotné biotopy jako jsou pole, louky, lomy, pískovny, haldy, ale najdeme ji také ve sklenících a v budovách. Staví si drobné plachetkovité sítě na povrchu půdy a mezi nízkou vegetací (s oblibou v hromadách slámy na polích). Na vhodných biotopech se může vyskytovat masově. S dospělci se setkáme celoročně.

 

 

Literatura:


Buchar J. & Růžička V. (2002): Catalogue of spiders of Czech Republic. Peres, Praha.

 

Kůrka A., Řezáč M., Macek R. & Dolanský J. (2015): Pavouci České republiky. Academia Praha.


Růžička V. (1995): The spreading of Ostearius melanopygius (Araneae: Linyphiidae) through Central Europe. European Journal of Entomology 92: 723–726.