Mendoza canestrinii - skákavka Canestriniho

19. 8. 2016 vytvořil Ondřej Machač

Mendoza canestrinii (Ninni, 1868) – skákavka Canestriniho

Čeleď: Salticidae - skákavkovití

Status: CR

 

Popis: Délka těla 7-12 mm (hlh. 2,5-3,5 mm). Hlavohruď je protáhlá, u samic šedohnědá s nevýraznou kresbou a v přední části s výraznými bílými chloupky, u samců leskle černohnědá. Zadeček je výrazně protáhlý, u samic světlý s dvěma tmavými bronzově lesklými proužky. Samci mají zadeček leskle černohnědý. Nohy samice jsou žlutohnědé s tmavším prvním párem, u samců leskle černohnědé. Mladí jedinci mají příčně pruhovaný zadeček.

 

Možná záměna: Záměna je možná snad jen u mladých jedinců se skákavkami rodu Marpissa.

 

Rozšíření: Palearktický druh – jižní a střední Evropa, Střední Asie a severní Afrika.

 

V ČR vzácný druh, známý jen z jihu Moravy (Lednicko-valtický areál, Hodonínsko) a Hané (Hrdibořické rybníky). V ČR má severní hranici svého rozšíření.

 

Biologie a ekologie: Tato skákavka obývá litorální vegetaci stojatých i mírně tekoucích vod, zejména rákosiny, porosty ostřic a orobinců. Žije na vegetaci, kde aktivně loví různé členovce. Kokon s vajíčky hlídá samice v pavučinovém zámotku na vrcholcích rákosu nebo ve stočeném listu, podobně jako skákavky rodu Marpissa. Dospělci jsou pravděpodobně víceletí a můžeme se s nimi setkat po celý rok.

 

Ochrana a ohrožení: V Červeném seznamu pavouků ČR je tato skákavka díky své vazbě na nenarušené mokřadní biotopy a své vzácnosti zařazena jako kriticky ohrožený druh.

 

 

Literatura:


Buchar J. & Růžička V. (2002): Catalogue of spiders of Czech Republic. Peres, Praha.

 

Kůrka A., Řezáč M., Macek R. & Dolanský J. (2015): Pavouci České republiky. Academia Praha.