Dictyna arudinacea - cedivečka obecná

3. 6. 2016 vytvořil Ondřej Machač

Dictyna arundinacea (Linnaeus, 1758) – cedivečka obecná

Čeleď: Dictynidae – cedivečkovití

Status: běžný druh

 

Popis: Délka těla 2,5-3,5 mm (hlh. 1-1,5 mm). Hlavohruď je tmavě hnědá se světlými chloupky, které tvoří kresbu pěti světlých proužků. Zadeček je světle šedohnědý s tmavší kresbou. Nohy jsou žlutohnědé se světlými chloupky.

 

Možná záměna: Záměna je možná s dalšími druhy rodu Dictyna, od kterých se liší kresbou na zadečku a zejména kopulačními orgány.

 

Rozšíření: Holearktický druh – Evropa, Asie a Severní Amerika.

 

V ČR hojný druh po celém území, zejména však v nižších a středních polohách.

 

Biologie a ekologie: Cedivečka obecná žije na různých otevřených biotopech – loukách, křovinatých stráních, stepích, na okrajích lesů, ale také na rederálních biotopech. Žije na bylinné vegetaci, kde si, především na okolících miříkovitých a jiných bylin staví typické sítě. Síť cedivečky se skládá se spleti vláken s takzvaným „kribelovým vlášením“, což je specifický typ pavoučího vlákna, které produkuje snovací políčko (kribelum) u snovacích bradavek těchto pavouků. V síti můžeme často spatřit i samce, který po páření žije nějakou dobu se samicí. Od května hlídá samice v síti drobné bílé čočkovité kokony. S dospělci se setkáme od konce března do začátku listopadu, nejvíce však od května do července.

 

 

Literatura:


Buchar J. & Růžička V. (2002): Catalogue of spiders of Czech Republic. Peres, Praha.

 

Kůrka A., Řezáč M., Macek R. & Dolanský J. (2015): Pavouci České republiky. Academia Praha.