Carabus hortensis - střevlík zahradní

17. 11. 2009 vytvořil Filip Trnka

Carabus hortensis Linnaeus, 1758 - střevlík zahradní

Čeleď: Carabidae - střevlíkovití

Status: běžný druh

 

Popis: Velikost 22-30 mm. Povrch lesklý, základní zbarvení tmavě černo-hnědé s měděným, modravým nebo zelenavým třpitem. Jamky na krovkách (nakaždé ve dvou řadách) zlatité nebo mosazné barvy, vzácně zelené. Spodní strana leskle černá. Oči silně vystupující. Krovky oválné s jemným žebrováním a jamkami. Okraje krovek třpytivě načervenalé.

 

Rozšíření: Velká část Evropy až po Ural. Celá alpská oblast až po jihovýchod Francie. Chybí na Pyrenejském poloostrově, Británii a Irsku, Belgii, Nizozemsku, Sardinii, Korzice, Sicílii, Rumunsku a Řecku.

 

V ČR jeden z nejběžnějších střevlíků nížin a pahorkatin. Vzácně vystupuje do hor.

 

Biologie a ekologie: Dospělci od dubna do září. Především druh lestnatých a smíšených lesů, ale také u okrajů cest, na zahradách nebo polích. Časti pod kamením, kmeny nebo v listí. Aktivní je převážně v noci, kdy loví. Loví nejrůznější bezobratlé (měkkýše, hmyz, pavouky, žížaly, atd.). Dospělci zimují často pod kůrou ve dřevě stromů.

 

Taxonomická poznámka: V ČR nominátní poddruh Carabus hortensis hortensis. Ve středomoří Carabus hortensis neumeyeri.

 

carabus_hortensis1 carabus_hortensis2 carabus_hortensis3