Ommatoiulus sabulosus - mnohonožka dvoupásá

11. 6. 2016 vytvořil Ondřej Machač

Ommatoiulus sabulosus (Linnaeus, 1758) – mnohonožka dvoupásá

Čeleď: Julidae - mnohonožkovití

Status: běžný druh

 

Popis: Délka těla 40-45 mm (samci jsou menší než samice). Tělo je válcovité, s 55 články a až se 101 párem nohou. Zbarvení je tmavohnědé se dvěma okrovými až oranžovými proužky na hřbetní straně těla. Telson je protažený v nápadnou špičku.

 

Možná záměna: Díky charakteristickému zbarvení, se jedná u nás o dobře rozpoznatelný druh.

 

Rozšíření: Evropský druh – zejména střední Evropa, Pobaltí a Britské ostrovy. Šíří se však i do jiných částí Evropy.

 

V ČR hojný druh po celém území. Nejvíce v nižších polohách.

 

Biologie a ekologie: Tato mnohonožka obývá rozmanité lesní i nelesní biotopy, najdeme ji v listnatých lesích, v borech, ale i na loukách, stepích, v kulturní krajině, v zahradách i v okolí lidských sídel. V některých oblastech se vyskytuje až masově a je považována za škůdce. Někdy se stahuje i do lidských obydlí. Živí se rostlinou potravou. Žije na zemi v listovém opadu, pod kameny a kusy dřeva, často leze i na stromy a zdi domů.

 

 

Literatura:


Lang J. (1954): Mnohonožky – Diplopoda. Fauna ČSR, Svazek 2, 183 pp.

 

Tajovský K. (2007): Mnohonožky – In: Hudec K. [et al.], Příroda České republiky: průvodce faunou. Academia, Praha.