Homo sapiens santaclausi - Santa Claus

24. 12. 2009 vytvořil Ondřej Machač

Homo sapiens santaclausi (Claus, 1773) - Santa Claus  

Syn.: Santa, Father Christmas, St. Nicolaus ad.  

Třída: Mammalia - savci Řád: Primates - primáti

Status: invazní druh

 

Popis: Tento poddruh člověka dosahuje výšky 150 - 210 cm. Jeho tělo je zpravidla obézní, což vyniká zejména v břišních partiích. Na hlavě má většinou dlouhé šedé chlupy - vlasy a plnovous. Někdy jsou zastřižené, jindy dlouhé až do půli zad. Na obličeji můžeme nalézt baňatý nos a hustý šedivý plnovous. Někdy také nosí brýle, avšak v dnešní době jsou většinou nahrazeny kontaktními čočkami. Barva kůže je obvykle světlá. I přes své tukové zásoby, nosí Santa Claus v zimním období červený kožich s bílými okraji s kožešiny, černé rukavice a těžké boty. Kolem pasu má široký kožený pásek s velkou sponou. Typická je také červená čepice s bílou kožešinou (patrně z mláďat tuleňů) a velkou bílou bambulí. Santa Claus je v zimním období nezaměnitelným druhem.

 

Rozšíření: Původní domovinou je USA a jiné anglosaské národy, kde se objevuje v krátkém zimním období na konci prosince (o Vánocích). O tom, kde se zdržuje přes zbytek roku, se vedou bouřlivé debaty, některé zdroje uvádí Grónsko, jiné sever Kanady, Laponsko, Finsko aj. Tento humanoid se dnes vyskytuje téměř kosmopolitně - po celém světě. Chybí pouze na většině území Afriky a v některých zemích Asie a Jižní Ameriky. Ve střední Evropě nebezpečný invazní druh!

 

V ČR se jedná o nepůvodní a silně invazivní druh, rozšířený téměř po celém území, zejména ve velkých městech.

 

Biologie a ekologie: Santa Claus se vyskytuje ve vánočním období, kdy údajně rozdává v noci dárky dětem a plní jejich přání. Proto se stal po celém světě velmi populární a je zobrazován jako kýčovitý symbol Vánoc. Přestože je populární, o jeho etologii se toho ví jen velmi málo. Dokáže mluvit stejně jako lidé, ale většinou se projevuje jen typickým: "HO,HO,HO". Zatím je záhadou kolik jedinců vlastně žije, mnozí lidé totiž Santu Clause věrně napodobují a tak je těžké stanovit skutečnou početnost tohoto "poddruhu" člověka. Stal se nejen symbolem Vánoc, ale také komerce. Vyrábí se tisíce výrobků s tématikou Santy Clause.

 

Význam a nebezpečí: Santa Claus je pro ČR nebezpečným invazním a nepůvodním druhem, který se z USA rozšířil do západní Evropy a odtud i do ČR! Hlavním negativem je především to, že vytlačuje náš původní taxon - Ježíška ("Homo sapiens jerussalemensis"). Santu Clause tak lze přirovnat ke křídlatkám nebo slunéčku Harmonia axyridis a v České republice nemá co pohledávat. Bohužel hodně lidí jeho nepřirozený výskyt podporuje! K hlavním managementovým opatřením by mělo patřit především zamezení jeho šíření, nekupovat výrobky s jeho podobiznou, šířit osvětu o jeho nepůvodnosti a propagovat Ježíška, jakožto český symbol Vánoc, zejména u dětí! Více o kampani proti Santovi zde!

 

Syn.: Santa, Father Christmass, St. Nicolaus ad.
Třída: Mammalia - savci, Řád: Primates - primáti
Status: invazní druh
Popis: Tento poddruh člověka, dosahuje výšky 150 - 210 cm. Jeho tělo je zpravidla obézní, což vyniká, zejména v břišních partiích. Na hlavě má většinou dlouhé šedé chlupy - vlasy. Někdy jsou zastřižené, jindy dlouhé až do půli zad. Na obličeji můžeme nalézt baňatý nos a hustý šedivý plnovous. Někdy také nosí brýle, avšak v dnešní době jsou většinou nahrazeny kontaktními čočkami. Barve kůže je světlá. I přes své tukové zásoby, nosí santa klas v zimním období červený kožich s bílými okraji, černé rukavice a boty. Kolem pasu je široký kožený pásek s velkou sponou. Typiká je také červená čepice s bílou kožešinou a velkou bílou bambulí. Je zajímavé, že se vyskytují jedinci starého vzhledu.
Možná záměna: Santa Claus je v zimním období nezaměnitelný.
Rozšíření: Původní domovina je USA, kde se objevuje v krátkém zimním období na konci prosince. Kde se zdržuje přes zbytek roku se vedou ddebaty, některé zdroje uvádí Grónsko, jiné sever Kanady, Laponsko, Finsko aj. Tento druh se dnes vyskytuje téměř kosmopolitně - po celém světě. Chybí pouze na většině území Afriky a v některých zemích Asie a Jižní Ameriky.
v ČR nepůvodní druh, téměř po celém území, zejména ve velkých městech.
Biologie a ekologie: Santa Claus se vyskytuje ve vánočním období, kdy údajně rozdává v noci dárky dětem. Proto se stal po celém světě velmi populární a je zobrazován jako symbol Vánoc. Přestože je populární, o jeho etologii se ví velmi málo. Dokáže mluvit stejně jako lidé, ale většinou se projevuje jen typickým: "HO,HO,HO". Zatím je záhadou kolik jedinců vlastně žije, mnoho lidí totiž Santu Clause napodobuje. Stal se nejen symbolem Vánoc, ale také komerce. Vyrábí se tisíce výrobků s tématikou Santy Clause.
Význam a nebezpečí: Santa Claus je nebezpečný invazní a nepůvodní druh, který se z USA rozšířil do západní Evropy a odtud i do ČR! Vytlačuje našeho původního Ježíška a tak je třeba zamezit jeho šíření, nekupovat výrobky s jeho podobiznou, šířit osvětu o jeho nepůvodnosti a propagovat Ježíška, jakožto český symbol Vánoc! Více o kampani proti Santovi na www.anti-santa.czHomo sapiens santaclasi (Claus, 1773) - Santa Claus
Syn.: Santa, Father Christmass, St. Nicolaus ad.
Třída: Mammalia - savci, Řád: Primates - primáti
Status: invazní druh
Popis: Tento poddruh člověka, dosahuje výšky 150 - 210 cm. Jeho tělo je zpravidla obézní, což vyniká, zejména v břišních partiích. Na hlavě má většinou dlouhé šedé chlupy - vlasy. Někdy jsou zastřižené, jindy dlouhé až do půli zad. Na obličeji můžeme nalézt baňatý nos a hustý šedivý plnovous. Někdy také nosí brýle, avšak v dnešní době jsou většinou nahrazeny kontaktními čočkami. Barve kůže je světlá. I přes své tukové zásoby, nosí santa klas v zimním období červený kožich s bílými okraji, černé rukavice a boty. Kolem pasu je široký kožený pásek s velkou sponou. Typiká je také červená čepice s bílou kožešinou a velkou bílou bambulí. Je zajímavé, že se vyskytují jedinci starého vzhledu.
Možná záměna: Santa Claus je v zimním období nezaměnitelný.
Rozšíření: Původní domovina je USA, kde se objevuje v krátkém zimním období na konci prosince. Kde se zdržuje přes zbytek roku se vedou ddebaty, některé zdroje uvádí Grónsko, jiné sever Kanady, Laponsko, Finsko aj. Tento druh se dnes vyskytuje téměř kosmopolitně - po celém světě. Chybí pouze na většině území Afriky a v některých zemích Asie a Jižní Ameriky.
v ČR nepůvodní druh, téměř po celém území, zejména ve velkých městech.
Biologie a ekologie: Santa Claus se vyskytuje ve vánočním období, kdy údajně rozdává v noci dárky dětem. Proto se stal po celém světě velmi populární a je zobrazován jako symbol Vánoc. Přestože je populární, o jeho etologii se ví velmi málo. Dokáže mluvit stejně jako lidé, ale většinou se projevuje jen typickým: "HO,HO,HO". Zatím je záhadou kolik jedinců vlastně žije, mnoho lidí totiž Santu Clause napodobuje. Stal se nejen symbolem Vánoc, ale také komerce. Vyrábí se tisíce výrobků s tématikou Santy Clause.
Význam a nebezpečí: Santa Claus je nebezpečný invazní a nepůvodní druh, který se z USA rozšířil do západní Evropy a odtud i do ČR! Vytlačuje našeho původního Ježíška a tak je třeba zamezit jeho šíření, nekupovat výrobky s jeho podobiznou, šířit osvětu o jeho nepůvodnosti a propagovat Ježíška, jakožto český symbol Vánoc! Více o kampani proti Santovi na www.anti-santa.cz!Homo sapiens santaclasi (Claus, 1773) - Santa Claus
Syn.: Santa, Father Christmass, St. Nicolaus ad.
Třída: Mammalia - savci, Řád: Primates - primáti
Status: invazní druh
Popis: Tento poddruh člověka, dosahuje výšky 150 - 210 cm. Jeho tělo je zpravidla obézní, což vyniká, zejména v břišních partiích. Na hlavě má většinou dlouhé šedé chlupy - vlasy. Někdy jsou zastřižené, jindy dlouhé až do půli zad. Na obličeji můžeme nalézt baňatý nos a hustý šedivý plnovous. Někdy také nosí brýle, avšak v dnešní době jsou většinou nahrazeny kontaktními čočkami. Barve kůže je světlá. I přes své tukové zásoby, nosí santa klas v zimním období červený kožich s bílými okraji, černé rukavice a boty. Kolem pasu je široký kožený pásek s velkou sponou. Typiká je také červená čepice s bílou kožešinou a velkou bílou bambulí. Je zajímavé, že se vyskytují jedinci starého vzhledu.
Možná záměna: Santa Claus je v zimním období nezaměnitelný.
Rozšíření: Původní domovina je USA, kde se objevuje v krátkém zimním období na konci prosince. Kde se zdržuje přes zbytek roku se vedou ddebaty, některé zdroje uvádí Grónsko, jiné sever Kanady, Laponsko, Finsko aj. Tento druh se dnes vyskytuje téměř kosmopolitně - po celém světě. Chybí pouze na většině území Afriky a v některých zemích Asie a Jižní Ameriky.
v ČR nepůvodní druh, téměř po celém území, zejména ve velkých městech.
Biologie a ekologie: Santa Claus se vyskytuje ve vánočním období, kdy údajně rozdává v noci dárky dětem. Proto se stal po celém světě velmi populární a je zobrazován jako symbol Vánoc. Přestože je populární, o jeho etologii se ví velmi málo. Dokáže mluvit stejně jako lidé, ale většinou se projevuje jen typickým: "HO,HO,HO". Zatím je záhadou kolik jedinců vlastně žije, mnoho lidí totiž Santu Clause napodobuje. Stal se nejen symbolem Vánoc, ale také komerce. Vyrábí se tisíce výrobků s tématikou Santy Clause.
Význam a nebezpečí: Santa Claus je nebezpečný invazní a nepůvodní druh, který se z USA rozšířil do západní Evropy a odtud i do ČR! Vytlačuje našeho původního Ježíška a tak je třeba zamezit jeho šíření, nekupovat výrobky s jeho podobiznou, šířit osvětu o jeho nepůvodnosti a propagovat Ježíška, jakožto český symbol Vánoc! Více o kampani proti Santovi na www.anti-santa.cz!
santa 1 santa 2 santa 3