Haplophatlmus mengei - beruška Mengeho

2. 2. 2024 vytvořil Ondřej Machač

Haplophtalmus mengei (Zaddach, 1844) – beruška Mengeho

Čeleď: Trichoniscidae – beruškovití

Status: běžný druh

 

Popis: Drobný stejnonožec o délce těla 2–4 mm. Tělo je štíhle protáhlé a zploštělé, směrem dozadu se pozvolna zužuje. Zbarvení je bělavé až žlutavé, někdy téměř bez pigmentu. Povrch těla je hrbolkatý s nápadnými žebírky, na třetím zadečkovém článku jsou dva výrazné hrbolky. Oči jsou tmavé a vyvinuty. Nohy jsou poměrně krátké.

 

Možná záměna: Záměna je možná s podobným druhem beruškou dánskou (Haplophtalmus danicus), která nemá dva výrazné hrbolky na třetím zadečkovém článku. V ČR se vyskytují dva jen tyto dva druhy berušek rodu Haplophtalmus.

 

Rozšíření: Palearktický druh, rozšířena v celé Evropě (v severní a východní části zejména synantropně) a v severní Africe.

 

V ČR nehojný druh, ale roztroušeně po celém území, zejména v nižších a středních polohách.

 

Biologie a ekologie: Beruška Mengeho obývá různé lesní, ale i nelesní biotopy, kde žije pod hluboce zabořenými kameny a kousky dřeva, ve svrchních vrstvách půdy a v kamenité suti. V některých částech Evropy žije jen synantropně ve sklenících a v okolí lidských sídel. Nejčastěji žije na vlhkých místech v okolí toků, ale někdy také na sušších biotopech. Živí se různými organickými zbytky, zejména rostlinného původu.

 

 

Literatura:

 

Frankenberger, Z. (1959): Stejnonožci suchozemští – Oniscoidea. Fauna ČSR, svazek 14. NČSAV, Praha.

 

Orsavová J. & Tuf I. H. (2018): Suchozemští stejnonožci: atlas rozšíření a bibliografie 1840-2018. Acta Carpathica Occidentalis, Supplementum 1/2018, 123 pp.