Glomeris pustulata - svinule lesní

31. 3. 2019 vytvořil Ondřej Machač

Glomeris pustulata Latreille, 1804 – svinule lesní

Čeleď: Glomeridae – svinulovití

Status: běžný druh

 

Popis: Délka těla 5–11 mm (některé samice můžou mít až 15 mm), patří mezi menší svinule. Tělo je oválně klenuté, lesklé, složené z dvanácti článků. Zbarvení je tmavohnědé až černé s dvěma řadami oranžových až červených skvrn. Nohy a spodní strana těla jsou světle šedohnědé. Je schopna volvace (svinutí).

 

Možná záměna: Díky dvoum řadám oválných skvrn je dobře rozeznatelná od našich ostatních svinulí (Glomeris).

 

Rozšíření: Středoevropský druh, který svým rozšířením zasahuje na sever Balkánu (Albánie, Chorvatsko, Srbsko).

 

V ČR hojný druh, roztroušeně po celém území, v nížinách a pahorkatinách.

 

Biologie a ekologie: Svinule lesní žije na různých typech lesních biotopů. Najdeme ji zejména v suťových lesích, zalesněných údolích řek a potoků a smíšených lesích s dostatkem ležícího dřeva. Žije v listovém opadu, pod kameny, kusy dřeva a také pod kůrou stojících i padlých stromů. Živí se rozkládajícími rostlinnými zbytky.

 

 

Literatura:


Kocourek P., Tajovský K., Dolejš P. (2017): Mnohonožky České republiky. ČSOP Vlašim. 256 pp.