Anthribus nebulosus - větevníček obláčkový

17. 2. 2009 vytvořil Filip Trnka

Anthribus nebulosus Forster, 1771 - větevníček obláčkový

Syn.: Anthribus variegatus Geoffroy, 1785, Brachytarsus nebulosus (Forster) Schönherr, 1826, Brachytarsus variegatus (Geoffroy) Schönherr, 1826, Brachytarsus varius (Fabricius) Schönherr, 1826, Bruchus clathratus Herbst, 1786, Bruchus varius Fabricius, 1787

Čeleď: Anthribidae - větevníčkovití

Status: běžný druh

 

Popis: Drobný druh dorůstající 1-4 mm s tmavěhnědým až černým zbarvením. Na krovkách mezi rýhami střídavě světlé skvrny a chloupky, často jemně nažloutlého zbarvení. Je dobrým letcem.

 

Možná záměna: Podobný druh Anthribus fasciatus se liší načervenalým zbarvením a je podstatně vzácnější.

 

Rozšíření: Prakticky celá palearktická oblast.

 

V ČR velmi hojný druh po celý rok.

 

Biologie a ekologie: Dospělci k nalezení celý rok, od brzkého jara. Často jak v jehličnatých i listnatých lesích na modřínu (Larix), jedli (Abies), smrku (Picea), borovici (Pinus) ale také na dubu (Quercus), buku (Fagus). Larvy žijí pod kůrou respektivě pod šupinami které tvoří smrky, jedle a borovice. Larvy se živí vajíčky puklicovitých často puklice smrkové (Physokermes piceae). Dospělci přezimují hromadně pod šupinami kůry, kde je často vyhledávají predátoři jako jsou ptáci.

 

anthribus_nebulosus1 anthribus_nebulosus2 anthribus_nebulosus3